Radiografia este indicată în diagnosticul unor afecțiuni traumatice, inflamatorii, infecțioase, tumorale, endocrine etc. IRM-ul este util în diagnosticul patologiei degenerative, inflamatorii, tumorale și posttraumatice: a coloanei vertebrale (de ex. hernii de disc), a celei musculoscheletale (artrită, rupturi, ligamentare sau de menisc etc.), a sistemului nervos central (de ex. accidente vasculare, tumori etc.); a patologiei glandei mamare. Tomografia Computerizată (CT) este o metodă de diagnosticare neinvaziva care combină razele X cu tehnologia computerizată avansată pentru a reda imagini clare și detaliate ale structurilor interne și organelor corpului. Este folosită pentru a investiga diferite părți ale corpului: abdomen, cap, membre, oase, plămâni, inimă, ficat, pancreas, rinichi, glande suprarenale, vasele de sânge. Ecografia este una dintre cele mai folosite unelte moderne de diagnostic. Cu ajutorul unei sonde pot fi studiate cât mai bine structurile anatomice, iar în funcție de tehnologia și de aplicațiile folosite, ecografia poate fi de mai multe tipuri: 2D, 3D, 4D.
Radiologia este specialitatea medicala ce utilizeaza imagistica atat in diagnosticarea, cat si în tratamentul bolii vizualizate in corpul uman. Radiologii utilizeaza o serie de tehnologii imagistice (precum ultrasonografia (ecografia), tomografia computerizata (CT), medicina nucleara, tomografia prin emisie de pozitroni si rezonanta magnetica nucleara (RMN) pentru a diagnostica sau trata boli.
Ecografia (ultrasonografia) este metoda prin care se pot vizualiza diferite structuri anatomice cu ajutorul ultrasunetelor.
Se recomanda un examen ecografic cel putin anual sau la orice simptom (oboseala, durere etc.) intrucat pacientul poate afla starea actuala de sanatate dar si posibile disfunctii ale urmatoarelor parti ale corpului:
- organele abdominale (ficat, vezica biliara, splina, pancreas, rinichi, vezica urinara);
- organele pelviene (uter, ovare, prostata);
- glandele mamare;
- glanda tiroida si glandele paratiroide;
- inima;
- vasele mari (aorta, arterele renale, arterele iliace, vena porte, etc);
- ganglionii limfatici;
- testicule;
- sarcina si eventualele probleme care apar.
Unul din cele mai importante ecografe, Voluson E8, este o platforma de ultima generatie, dotata cu un soft dedicat ecografiilor de inalta precizie, de sarcina sau pentru diagnostic prenatal. Voluson 8 este dedicat investigatiilor de inalta clasa in domeniul urmaririi sarcinilor cu risc crescut. Sonda transvaginala 4D revolutioneaza studiul si diagnosticul anomaliilor fetale mai devreme ca oricand, imbunatatind semnificativ diagnosticul in examenele ginecologice.De asemenea ecograful Voluson E8 poate efectua ecografii pentru diagnosticarea oricarei patologii abdominale, de parti moi-san, musculoscheletale, vasculare si pediatrice.