Nume: |
Radiologie si imagistica medicala – Policlinica Sfânta Maria |
Telefon: |
0262 274 508 |
Adresa: |
B-dul București, 18 și 22 Baia Mare, Maramureș |
Radiografia este indicată în diagnosticul unor afecțiuni traumatice, inflamatorii, infecțioase, tumorale, endocrine etc. IRM-ul este util în diagnosticul patologiei degenerative, inflamatorii, tumorale și posttraumatice: a coloanei vertebrale (de ex. hernii de disc), a celei musculoscheletale (artrită, rupturi, ligamentare sau de menisc etc.), a sistemului nervos central (de ex. accidente vasculare, tumori etc.); a patologiei glandei mamare. Tomografia Computerizată (CT) este o metodă de diagnosticare neinvaziva care combină razele X cu tehnologia computerizată avansată pentru a reda imagini clare și detaliate ale structurilor interne și organelor corpului. Este folosită pentru a investiga diferite părți ale corpului: abdomen, cap, membre, oase, plămâni, inimă, ficat, pancreas, rinichi, glande suprarenale, vasele de sânge. Ecografia este una dintre cele mai folosite unelte moderne de diagnostic. Cu ajutorul unei sonde pot fi studiate cât mai bine structurile anatomice, iar în funcție de tehnologia și de aplicațiile folosite, ecografia poate fi de mai multe tipuri: 2D, 3D, 4D.
Tomografia computerizată este examenul de cea mai mare acuratețe diagnostica utilizat în explorarea afecțiunilor abdominale, mediastinale și pulmonare. Ea urmează după alte explorări prealabile-echografie, radiografii , etc. Este frecvent utilizată în diagnosticul pozitiv și mai ales în urmărirea periodică a afecțiunilor oncologice (cancere) cu diverse localizări.
Osteodensitometria este investigația paraclinică de măsurare a densității osoase prin care se poate stabili diagnosticul de osteoporoză. Departamentul nostru de radiologie dispune de cea mai nouă tehnologie în domeniu – osteodensitometrul DEXA, o metodă nedureroasă de examinare ce folosește raze X în diferite cantități (în funcție de nivelul la care se efectuează) care străbat osul, permițând aprecierea gradului de reducere a densității sale. Examinarea se poate efectua pe mai multe niveluri, pentru o diagnoză cât mai exactă. Cele mai întâlnite puncte susceptibile de osteoporoză sunt colul femural, coloana vertebrală lombară și antebrațul. Scorul obținut pentru aceste zone, (care trebuie să se încadreze între anumite limite în funcție de vârstă) permit diagnosticarea exactă a osteopeniei sau osteoporozei și abordarea terapeutică potrivită fiecărui caz în parte.
Această analiză se recomandă tuturor femeilor după instalarea menopauzei, iar frecvența controlului ulterior o stabilește medicul specialist. La bărbați, osteodensitometria se recomandă în special în cazul fumătorilor și bolnavilor cronici ce primesc tratament cortizonic. Recomandarea efectuării acestei examinări o stabilește medicul curant.
Investigații radiologice
Radiografie antebraț
Radiografie antepicioare comparativ
Radiografie antepicior
Radiografie articulație radio-carpiană
Radiografie art. radio-carpiană comp.
Radiografie articulație tibio-tarsiană comp.
Radiografie bazin pt. art. coxo-femurale
Radiografie bazin pt. art. sacro-iliace
Radiografie calcanee comparativ
Radiografie calcaneu
Radiografie claviculă
Radiografie coloană cervicală
Radiografie coloană dorsală
Radiografie col. dorso-lombară (Joncțiune)
Radiografie coloană lombară
Radiografie col. vertebrală în ortostatism (în picioare)
Radiografie cot
Radiografie craniu (semiaxială, hirtz – I, Ii .)
Radiografie craniu (standard)
Radiografie femur (coapsă)
Radiografie gambă
Radiografie genunchi
Radiografie genunchi comparativ
Radiografie hemitorace
Radiografie humerus (braț)
Radiografie mâini comparativ
Radiografie mână
Radiografie mandibulă
Radiografie os nazal
Radiografie pulmonară
Radiografie renală pe gol (Rrvs
Radiografie șa turcească
Radiografie sinusuri ant. ale feței (Saf)
Radiografie șold
Radiografie stern
Radiografie torace osos
Radiografie umăr