Nume:
Centrul Medical de Diagnostic Imagistic Dr. Constantin Buza
E-mail:
dr.buzaconstantin@yahoo.com
Telefon:
0721 681 122
Adresa:
Focsani, Jud. Vrancea.

Centrul Medical de Diagnostic Imagistic Dr. Constantin Buza
Radiologie

Radiografia este indicată în diagnosticul unor afecțiuni traumatice, inflamatorii, infecțioase, tumorale, endocrine etc. IRM-ul este util în diagnosticul patologiei degenerative, inflamatorii, tumorale și posttraumatice: a coloanei vertebrale (de ex. hernii de disc), a celei musculoscheletale (artrită, rupturi, ligamentare sau de menisc etc.), a sistemului nervos central (de ex. accidente vasculare, tumori etc.); a patologiei glandei mamare. Tomografia Computerizată (CT) este o metodă de diagnosticare neinvaziva care combină razele X cu tehnologia computerizată avansată pentru a reda imagini clare și detaliate ale structurilor interne și organelor corpului. Este folosită pentru a investiga diferite părți ale corpului: abdomen, cap, membre, oase, plămâni, inimă, ficat, pancreas, rinichi, glande suprarenale, vasele de sânge. Ecografia este una dintre cele mai folosite unelte moderne de diagnostic. Cu ajutorul unei sonde pot fi studiate cât mai bine structurile anatomice, iar în funcție de tehnologia și de aplicațiile folosite, ecografia poate fi de mai multe tipuri: 2D, 3D, 4D.

Detalii

Centrul este situat la cateva minute de centrul administrativ al municipiului Focsani, in judetul Vrancea. Echipa care a contribuit la renovarea suprafetei pe care sunt amplasate cabinetele a realizat o institutie sanitara moderna, cu camere si holuri spatioase, conform normelor Uniunii Europene, finisaj si mobilier cu design placut, care realizeaza impreuna un ambient deconectant, familial, pentru o gazduire cat mai placuta a pacientilor.Standardele ridicate de igiena si confort vin astfel in sprijinul celora ce ne trec pragul, marturie fiind si aprobarea de fonduri europene pentru investirea intr-o calitate ridicata a serviciilor medicale, sprijinind astfel evolutia centrului medical.

Boala implica atat o componenta subiectiva, determinata de suferinta umana (illness), cat si o componenta obiectiva determinata de tulburarea somatica (disease), creand astfel o crestere a componentei nevrotice. Stresul dezvoltat la obiectivarea unei patologii rezida dintr-un mecanism complex, ce implica eliberarea unor neuropeptide si transmitatori care degradeaza suplimentar functia cerebrala deja solicitata.

Se dezvolta astfel un cerc vicios in care o patologie organica creste nivelul de stres, acesta la randul sau putand determina o perturbare in functionarea normala a organismului, dezechilibru ce are in final rasunet sistemic, scazand astfel calitatea vietii celui implicat. Rezolvarea patologiei rezida din intretinerea unei relatii medic-pacient, rolul de bolnav (sick role) definit de T. Pearson incluzand obligatia acestuia de a considera starea sa indezirabila, solicitand ajutorul specializat si colaborand pentru vindecarea sa.

Medicul trebuie sa dea dovada de competenta tehnica, unuversalism in acordarea asistentei medicale, neutralitate afectiva, altruism, in masura in care acesta obtine consimtamantul bolnavului pentru investigatii si tratament. Daca aceste conditii sunt indeplinite, sansele de a controla, trata sau vindeca patologia sunt considerabil crescute, pacientul avand la dispozitie toate resursele medicale de actualitate.

Radiografia este in continuare cea mai utilizata metoda de examinare cu raze x (raze Roentgen) din cadrul radiologiei. Aparatul de raze x poate efectua examinari ale diferitelor parti ale corpului, oferind o calitate deosebita a imaginii si, implicit, acuratete interpretarii radiologice. Riscul de aparitie a unor probleme in timpul radiografiei este mic, acesta fiind prezent doar in cazul expunerii unei gravide, aceste raze putand avea efect nociv asupra fatului, in special pentru examenele ce nu permit protectia pelvisului cu sort de plumb (regiuni: bazin, coloana lombosacrata, abdomen, urografia.) Exceptie face examinarea unei gravide a carei viata este in pericol.

Servicii

Ecografia este o metoda moderna si eficienta de investigare, neinvaziva, lipsita de efecte secundare, ce a revolutionat imagistica medicala si a adus un plus de certitudine in punerea unui diagnostic. Deoarece foloseste in explorarea organelor ultrasunete emise de diferite tipuri de sonde, ecografia nu produce niciun efect secundar, indiferent de organul analizat sau de durata examinarii. Avantajele majore ale acestui examen medical sunt costul redus al metodei, in raport cu valoarea diagnosticului relevat, faptul ca este o procedura neinvaziva si nedureroasa, dar si faptul ca aceasta nu este iradianta. Totodata este o metoda rapida, examenul ecografic avand o durata de 20-30 de minute, in functie de ceea ce se analizeaza, pacientul nefiind nevoit sa aiba o pregatire speciala in prealabil.Examenul ecografic nu are contraindicatii si este chiar recomandat ca fiecare persoana sa-si faca o ecografie pe an. Radiografia este in continuare cea mai utilizata metoda de examinare cu raze x din cadrul radiologiei. Aparatul poate efectua examinari foarte precise, implicit, acuratete interpretarii radiologice

Osteodensitometria DEXA este cea mai moderna si foloseste raze x de densitati diferite ce strabat osul, permitand aprecierea gradului de reducere a densitatii osoase. Nu este dureroasa si se poate efectua la mai multe nivele, cel mai frecvent la nivelul soldului, coloanei vertebrale lombare si antebratului. Scorurile obtinute permit diagnosticarea osteopeniei sau osteoporozei, ce beneficiaza de abordare terapeutica diferita. Osteodenstitometria se recomanda tuturor femeilor, dupa instalarea menopauzei, iar frecventa controlului ulterior o stabileste medicul specialist. Si barbatii pot suferi de osteoporoza, in special fumatorii si cei cu boli cronice ce primesc tratament cortizonic.

Mamografia reprezinta un tip special de examinare radiologica a sanului, facuta cu un echipament special ce poate identifica tumori ce sunt prea mici pentru a putea fi palpate. Mamografia este cea mai buna metoda radiologica disponibila astazi, ce poate detecta precoce cancerul la san. Este o metoda ideala si indispensabila pentru femeile mai in varsta de 40 de ani, ce au un risc crescut de a face cancer la san, fiind recomandata insa o examinare periodica pentru toate femeile ce au implinit varsta de 20 de ani, sfatul specialistului mentionand o examinare o data la 2 ani. Procedura in sine este relativ simpla. Majoritatea afectiunilor sanului nu sunt maligne si chiar daca afectiunile sunt date de cancer, peste 90% dintre acestea sunt curabile daca sunt detectate precoce si tratate prompt. Unele studii au aratat ca mamografia poate reduce rata de deces prin cancerul de san cu mai mult de o treime.

© 2015 Copyright by radiologie-romania.ro