Radiologia este specialitatea medicală care folosește imagistica medicală pentru a diagnostica și trata bolile din corpul uman și al animalelor. O varietate de tehnici imagistice, cum ar fi radiografia, ecografia, tomografia computerizată (CT), medicina nucleara inclusiv tomografia cu emisie de pozitroni (PET) si imagistica prin rezonanță magnetică (MRI) sunt folosite pentru a diagnostica sau trata boli. Radiologia intervențională este performanța procedurilor medicale de obicei minim invazive, cu îndrumarea tehnologiilor imagistice, cum ar fi cele menționate mai sus.

Care este diferența dintre radiografie dentară și tomografie dentară?

Care este diferența dintre radiografie dentară și tomografie dentară?

Te-ai întrebat poate de multe ori care este diferenţa între radiografie dentară şi tomografie dentară. În cele ce urmează vom lămuri acest aspect, pentru tine. Ar fi bine să fii informat în această privinţă înainte să efectuezi investigaţii de radiologie dentară. Diferenţele sunt pe mai multe planuri, pornind de la definiţia lor şi terminând cu situaţiile în care sunt necesare.

O radiografie dentară este o investigaţie radiologică a unuia, mai multora sau a tuturor dinţilor tăi, ce se materializează într-o poză a acestora. Aceasta investigaţie este realizată prin emisia foarte slabă de raze X în direcţia zonelor ce trebuie investigate. Această emisie diferă de la un echipament radiologic la altul şi de la un tip de radiografie dentară la altul.

Spre deosebire de tomografia dentară computerizată care furnizează imagini 2D, cea cu fascicul conic oferă imagini tridimensionale complete fară distorsiuni şi suprapuneri şi permite efectuarea unor măsurători mult mai precise. Dacă radiografia poate fi doar mărită, pentru analizarea detaliilor, tomografia dentară poate fi manipulată digital, în soft-uri special concepute, pentru a fi rotită şi privită din orice unghi. Se pot realiza şi secţiuni virtuale în ţesuturi, pentru a determina diverse caracteristici.

Tipuri de radiografie dentară - În funcţie de echipamentul cu care a fost realizată, aceasta poate fi:

- clasică, pe film, de o calitate inferioară şi cu radiaţii mai puternice;
- digitală, de o calitate net superioară celei clasice şi cu radiaţii minime, poate fi transmisă direct medicului pe e-mail, păstrată în format electronic şi accesată la o dată ulterioară, fără a se pierde.
În funcţie de localizarea filmului în timpul efectuării radiografiei, radiografiile pot fi:

- intraorale (cu filmul poziţionat în interiorul gurii);
- extraorale (cu filmul în exterior).

Tipuri de tomografie dentară:
- tomografie dentară computerizată (CT) – utilizează o doză mai mare de radiaţii;

- tomografie dentară 3D cu fascicul conic (CBCT) – utilizează o doza mult mai mică de radiaţii şi imaginile obţinute au o calitate mult mai bună.

 

© 2019 Copyright by radiologie-romania.ro