Radiologia este specialitatea medicală care folosește imagistica medicală pentru a diagnostica și trata bolile din corpul uman și al animalelor. O varietate de tehnici imagistice, cum ar fi radiografia, ecografia, tomografia computerizată (CT), medicina nucleara inclusiv tomografia cu emisie de pozitroni (PET) si imagistica prin rezonanță magnetică (MRI) sunt folosite pentru a diagnostica sau trata boli. Radiologia intervențională este performanța procedurilor medicale de obicei minim invazive, cu îndrumarea tehnologiilor imagistice, cum ar fi cele menționate mai sus.

Tomografie computerizata (TC)

Tomografie computerizata (TC)

Prin tomografie computerizata (TC) se poate examina oricare segment al corpului, cum ar fi capul, regiunea cervicala, toracele, abdomenul, pelvisul sau membrele. Pot fi investigate in amanunt diferite organe ale corpului, cum ar fi ficatul, pancreasul, intestinele, rinichii, vezica urinara, glandele suprarenale, plamanii si inima. De asemenea, pot fi studiate vasele de sange, oasele si maduva spinarii.

O tomografie computerizata (TC) poate fi folosita pentru a studia orice zona a corpului si membrelor.

Craniul. O tomografie computerizata (TC) poate pune in evidenta modificari degenerative, procese expansive (tumori), accidente vasculare ischemice sau hemoragice. Este de asemenea utila in evaluarea traumatismelor locale si in patologia din sfera ORL (sinuzite).
Toracele. O tomografie computerizata (TC) poate fi folosita pentru a detecta probleme cu plamanii, inima, esofagul, vasele mari de sange (aorta, vasele pulmonare, venele cave), sau tesuturi de la nivelul mediastinului.
Abdomenul. O tomografie computerizata (TC) poate scoate in evidenta chisturi, abcese, infectii, tumori, un anevrism, adenopatii (cresteri de volum ale ganglionilor limfatici) intraabdominale, corpuri straine, hemoragii intraabdominale, diverticulita, bolile inflamatorii ale intestinelor si apendicita.
Ficatul. O tomografie computerizata (TC) poate pune in evidenta tumori hepatice, hemoragii intrahepatice, boli hepatice cronice (hepatita, ciroza hepatica, steatoza hepatica). O scanare CT a ficatului poate ajuta la determinarea cauzei icterului.
Pancreasul. O tomografie computerizata (TC) poate scoate in evidenta o tumora sau un chist in pancreas precum si inflamatia pancreasului (pancreatita).
Vezica biliara si ductele biliare. O tomografie computerizata (TC) poate fi folosita pentru a verifica blocajul ductelor biliare. Unii calculi biliari pot fi de asemenea vizualizati pe o examinare CT.
Glandele suprarenale. O tomografie computerizata (TC) poate gasi tumori sau variatii dimensionale ale glandelor suprarenale.
Splina. O tomografie computerizata (TC) poate fi folosita pentru a diagnostica o leziune sau cresterea de volum splinei.
Tractul urinar. O tomografie computerizata (TC) a rinichilor, ureterelor si vezicii urinare se numeste "urograma CT". Acest tip de examinare poate diagnostica tumori, calculi, dilatatii sau blocaje ale tractului urinar.
Pelvisul. O tomografie computerizata (TC) poate fi folosita pentru evaluarea patologiei organelor de la nivelul bazinului. Pentru o femeie, acestea includ uterul, ovarele, trompele uterine si vaginul. Pentru un barbat, organele pelvine includ glanda prostata si veziculele seminale.
Membrele. O tomografie computerizata (TC) poate descoperi probleme ale membrelor superioare si inferioare, inclusiv umar, cot, incheietura mainii, sold, genunchi, glezna.

© 2019 Copyright by radiologie-romania.ro