Radiologia este specialitatea medicală care folosește imagistica medicală pentru a diagnostica și trata bolile din corpul uman și al animalelor. O varietate de tehnici imagistice, cum ar fi radiografia, ecografia, tomografia computerizată (CT), medicina nucleara inclusiv tomografia cu emisie de pozitroni (PET) si imagistica prin rezonanță magnetică (MRI) sunt folosite pentru a diagnostica sau trata boli. Radiologia intervențională este performanța procedurilor medicale de obicei minim invazive, cu îndrumarea tehnologiilor imagistice, cum ar fi cele menționate mai sus.
Tehnica imagistică modernă joacă un rol esenţial în realizarea cu maximă precizie şi corectitudine a tuturor etapelor unui tratament prin implant dentar: Pentru un diagnostic precis - pentru a decide dacă este posibilă şi indicată inserarea unui implant dentar.
Tomografia dentară este acea unealtă performantă care ajută medicul stomatolog să vadă în interiorul maxilarului şi mandibulei, pentru a stabili dacă există o cantitate suficientă de os şi dacă acest os are o densitate suficientă pentru inserarea implantului. În caz că osul nu este suficient, se planifică realizarea unei intervenţii de adiţie osoasă în zonă, pentru ca implantul să poată fi inserat şi apoi osteointegrat cu succes.
Implantul poate fi de mai multe tipuri, forme şi realizat din diverse materiale.
Pentru stabilirea necesităţii altor intervenţii chirurgicale anterioare, necesare inserării implantului în condiţii de siguranţă şi ulterior, pentru verificarea succesului intervenţiei. Vizualizarea structurilor anatomice vecine cu poziţia viitorului implant ajută medicul să stabilească dacă sunt necesare alte intervenţii de genul Sinus lifting, pentru a se evita complet riscul afectării acestor structuri esenţiale. Ulterior intervenţiilor se va verifica poziţia modificată a structurilor, pentru a stabili dacă inserarea implantului poate fi efectuată în deplină siguranţă.
Un implant dentar precis va fi ghidat prin tehnologie digitală. În baza tomografiei dentare, se planifică minuţios intervenţia chirurgicală, iar pentru ca medicul să poată, cu uşurinţă şi precizie, urma această traiectorie, acesta se va folosi de ghidajul digital. Tomografia dentara 3D este unealta cea mai potrivită pentru a verifica poziţia corectă a implantului, urmând ca după o perioadă, necesară vindecării, să fie verificată osteointegrarea implantului dentar. Osteointegrarea reprezintă succesul unui implant. Momentul în care acesta este integrat în ţesutul osos, ca parte a organismului, realizându-şi funcțiile cu succes. Un implant dentar precis planificat şi precis inserat este un implant ce are toate şansele de succes deplin., iar tomografia dentara 3D este unealta performantă, furnizată de tehnologiile avansate ale prezentului, pentru ca înlocuirea dinţilor pierduţi să fie realizată în cele mai sigure şi optime condiţii.